Jesteś tutaj:

Główna treść strony

Certyfikaty dla stażystów ERASMUS+

1853
14 kwietnia 2018 r. w Grodziskim Centrum Kultury odbyło się uroczyste wręczenie certyfikatów stażowych uczestnikom projektu "Gastronomia i hotelarstwo nie są nam obce", realizowanego przez Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim w ramach Programu Erasmus + SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1, MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA.
Zbiegło się ono z wizytą delegacji z Francji, w tym Honorowego Konsula RP w Nicei – Wiesława Forkasiewicza oraz Prezesa Stowarzyszenia Azur Club France – Pologne, którego członkiem jest Zespół Szkół nr 1 – Jolanty Forkasiewicz.
Stażyści przygotowali poczęstunek dla przybyłych gości – przedstawicieli władz miasta, lokalnej społeczności, swoich rodziców, korzystając z receptur przywiezionych z Francji (kuchnia/obsługa konsumenta).

W lutym 2018 r. 32 uczestników projektu z klas gastronomicznych i hotelarskich odbyło staż zawodowy w restauracjach i hotelach na terenie Nicei. Warto podkreślić fakt, że Zespół Szkół nr 1 z sukcesem realizuje projekty mobilności od 2009 r. Do tej pory wzięło w nich udział 256 uczniów. Organizacja goszcząca – stały partner – to UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR (Stowarzyszenie Restauratorów z siedzibą w Nicei). W przedsięwzięcie zaangażowany jest także Honorowy Konsul RP w Nicei – Wiesław Forkasiewicz oraz Prezes Stowarzyszenia AZUR CLUB FRANCE–POLOGNE – Jolanta Forkasiewicz.

To dzięki wciąż rozwijającej się polsko – francuskiej współpracy uczniowie podnoszą swoje kwalifikacje, uzyskują międzynarodowe certyfikaty i stają się konkurencyjni na krajowym i europejskim rynku pracy. Nicejski staż daje im możliwość uczenia się zawodu, języka, poznawania innej kultury, nawiązywania znajomości, usamodzielnienia się i motywuje do dalszego aktywnego kreowania swojego życia.

21 kwietnia 2017 r. w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim odbyło się uroczyste podsumowanie projektu „Gastronomia i hotelarstwo w wymiarze europejskim – nasza pasja i zawód”, realizowanego w ramach Programu Erasmus + SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1, MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA. Zbiegło się ono z jubileuszem szkoły - obchodami 110-lecia Liceum Ogólnokształcącego i 25-lecia Technikum. Uczniowie otrzymali dokumenty, świadczące o odbyciu stażu zawodowego w restauracjach i hotelach na terenie Nicei – Europass Mobilność, Indywidualny Wykaz Osiągnięć (ECVET) oraz polsko-francuski certyfikat. Upowszechniali również rezultaty projektu, przygotowując poczęstunek dla przybyłych gości (kuchnia/obsługa konsumenta). W uroczystości wzięli udział przedstawiciele Narodowej Agencji Programu Erasmus+, partnera francuskiego, Kuratorium Oświaty, lokalnych władz, mediów, rodziców stażystów, absolwentów szkoły.

Warto podkreślić fakt, że Zespół Szkół nr 1 z sukcesem realizuje projekty mobilności od 2009 r. Do tej pory wzięło w nich udział 224 uczniów. Organizacja goszcząca – stały partner – to UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR (Stowarzyszenie Restauratorów z siedzibą w Nicei). W przedsięwzięcie zaangażowany jest także Honorowy Konsul RP w Nicei – Wiesław Forkasiewicz oraz Prezes Stowarzyszenia AZUR CLUB FRANCE–POLOGNE – Jolanta Forkasiewicz.

To dzięki wciąż rozwijającej się polsko – francuskiej współpracy uczniowie podnoszą swoje kwalifikacje, uzyskują międzynarodowe certyfikaty i stają się konkurencyjni na europejskim rynku pracy. Nicejski staż daje im możliwość uczenia się zawodu, języka, poznawania innej kultury, nawiązywania znajomości, usamodzielnienia się i motywuje do dalszego aktywnego kreowania swojego życia.

Podczas uroczystości w szczególny sposób wyróżniono Państwa Jolantę i Wiesława Forkasiewiczów. Otrzymali bowiem Medal Pamiątkowy "Pro Masovia", nadany im przez Marszałka Województwa Mazowieckiego za wybitne zasługi oraz całokształt działalności na rzecz województwa mazowieckiego.

„Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+”
„Komisja Europejska oraz Narodowa Agencja Programu Erasmus+ nie ponoszą odpowiedzialności za umieszczoną zawartość merytoryczną”